Venlafaxin biverkningar

Venlafaxin biverkningar som du kan få varierar mellan milda och mycket allvarliga. Här läser du om vilka typer av biverkningar som du kan drabbas av. Du får kunskap om vilka oönskade effekter som venlafaxin kan ge i din kropp. När du får bättre förståelse för riskerna med ditt läkemedel så kan du undvika att oroa dig i onödan för vad som händer dig och din kropp när du tar venlafaxin.

Venlafaxin biverkningar
Venlafaxin biverkningar: huvudvärk

Venlafaxin är vad din läkare kallar ett SNRI-preparat. Du påverkas genom att nivåerna av viktiga signalsubstanser i din hjärna ändras. Du kan läsa mer information om hur och varför venlafaxin fungerar. När ditt läkemedel ändrar dina nivåer av dessa signalsubstanser som styr viktiga och centrala delar av din kropp, kan drabbas av icke önskvärda biverkningar. De vanligaste negativa effekterna som du kan märka av är att du blir torr i din mun, att du får huvudvärk, att du blir illamående och ibland att du börjar svettas onormalt mycket.

Det kan hända att du inte får några venlafaxin biverkningar alls. Du kan alltså ta venlafaxin utan att märka av några speciellt negativa effekter. Skulle du drabbas av biverkningar av så kommer du förmodligen bara påverkas i relativt liten utsträckning, dina biverkningar försvinner av sig själva och du behöver inget speciellt göra. I andra fall så kan du få bra hjälp av din läkare.

Du upplever dina venlafaxin biverkningar olika jämfört med andra som tar samma medicin. Upplevelsen av biverkningar är personlig och du kan känna av vissa typer av biverkningar starkare än andra.

Exempel på andra relativt vanliga biverkningar som du kan drabbas av är: du kan uppleva att du minskar onormalt mycket i vikt, du kan få förhöjda kolesterol värden, din sömn kan bli sämre, du kan få högre blodtryck och din lust till sex kan bli mindre.

I mycket ovanliga fall kan du drabbas av att du känner dig onormalt rastlös och har svårt att hålla dig stilla.

Venlafaxin biverkningar som drabbar 1 av 10

När du tar venlafaxin så är det framför allt fyra negativa effekter som du kan uppleva. De är (topp 4 venlafaxin biverkningar):

 • Du drabbas av muntorrhet
 • Du drabbas av huvudvärk
 • Du drabbas av illamående
 • Du drabbas av onormala svettningar

Dessa biverkningar är mycket vanliga och du kan också drabbas av dem. Fler är 1 person av 10 som tar venlafaxin drabbas av dessa biverkningar.

Topp 21 vanligaste biverkningarna av venlafaxin

 • Du drabbas av viktnedgång
 • Du får förhöjda kolesterolvärden
 • Din sömn blir sämre och du kan få konstiga drömmar
 • Du får minskad sexlust och ingen orgasm
 • Du får yrsel
 • Du drabbas av muskelspänningar
 • Du kan känna av domningar och stickningar i dina armar och ben
 • Du får en känsla av nervositet
 • Du känner dig trött och dåsig
 • Du drabbas av darrningar
 • Du känner dig förvirrad
 • Din syn blir suddig
 • Ditt blodtryck blir högre
 • Du drabbas av hjärtklappning
 • Du börjar gäspa onormalt mycket
 • Du tappar matlusten
 • Du drabbas av förstoppning
 • Du drabbas av kräkningar
 • Du behöver gå och kissa ovanligt ofta
 • Du känner dig svagare än normalt
 • Du får frossbrytningar

Har du problem med din vikt så kan det vara en venlafaxin biverkning

Venlafaxin biverkningar
Venlafaxin biverkningar: viktminskning eller viktökning

I samband med din medicinering så kan du uppleva viktproblem. Dina problem med din vikt kan bero på flera olika saker. När du tar venlafaxin så kan du drabbas av både viktminskning (vanligt) och, mindre vanligt, viktökning. Din viktökning kan vara liten eller ibland kan du gå upp kraftigt i vikt.

Beroende på din vikt när du börjar med venlafaxin så kan du drabbas olika. Om du har en övervikt så kommer du antagligen minska i vikt. Om du har en normal vikt så kommer du antagligen att lägga på dig ett par extra kilo. Om du är underviktig så kommer din vikt antagligen inte förändras nämnvärt alls.

När du lägger på dig extra kilo efter att du har börjat ta venlafaxin så har förmodligen en av dessa två saker hänt dig:

 1. Din vikt går upp till en för dig normal vikt (efter att du har tappat vikt under din depression). För dig är detta oftast ett positivt tecken på att du blir bättre.
 2. Du blir onormalt tjock (även i jämförelse med vad du vägde innan du blev sjuk). I detta fall har du antagligen drabbats av en negativ biverkan av ditt läkemedel.

Hur du kan rapportera biverkningar av venlafaxin

När du får någon typ av biverkning av din medicinering med venlafaxin så kan du berätta det för läkemedelsverket. Det kan du göra själv direkt på deras egen hemsida: Rapportera biverkningar.

Oavsett om du är tveksam eller säker på att du har drabbats av venlafaxin biverkningar så ska du alltid prata med din läkare eller med din kontakt på apoteket när du hämtar ut din medicin.

Med mer kunskap blir du tryggare med venlafaxin

Du har läs om de olika biverkningarna som du kan drabbas av från ditt läkemedel och din medicinering. Genom att gå vidare och läsa om när du ska undvika att ta venlafaxin och hur venlafaxin fungerar och verkar i din kropp blir du tryggare i din situation.

Du kan också läsa igenom den fullständiga listan över alla de biverkningar som du kan få när du tar venlafaxin. Vissa som du har läst om är vanliga och andra är mycket ovanliga och förkommer hos mindre än 1 på 10 000 personer som tar venlafaxin. Läs mer under rapporterade venlafaxin biverkningar.

3 svar på ”Venlafaxin biverkningar”

 1. Förbjud detta läkemedel VENLAFAXIN!! Är omöjligt att sluta med, fruktansvärda utsättningsbiverkningar, man mår så dåligt att man ger upp och börjar med dom igen, inte på grund av psyket, utan fysiska utsättningsbesvär, inte konstigt att man drabbas av självmordstankar, med denna fysiska plåga vid utsättning av detta läkemedel som kan vara i flera, flera månader och år!!! Är väl inte meningen att äta antidepressiv medicin hela livet? Men detta läkemedel VENLAFAXIN gör att det är omöjligt att sluta! Måste väl finnas andra antidepressiva mediciner som inte är beroendeframkallande som venlafaxin är?! Sen är det på sin plats att läkaren som vill sätta in venlafaxin på patienter, att upplysa om detta, hur plågsamt och ev helt omöjligt att sluta med venlafaxin! Rapportering till läkemedelsverket om detta.

  Svara
 2. De första 2-3 veckorna är värst, sen blir det bättre. Som med de flesta SSRI och SNRI preparat.
  Jag ska precis börja med Venlafaxin men är inte säker än om det är rätt för mig det återstår att se. Men att mår väldigt dåligt får man dessvärre räkna med ibland i ett par veckor så det är ingen fara så vidare jag mår bättre om 1-2 månader. Gör man inte det då ska man avbryta och byta medicin.

  Svara
 3. Har ätit 37,5 mg i två dagar och slutade att ta fler kapslar venlafaxin. Det är nu 14 dagar sen dess, och jag mår fruktansvärt dåligt med skakningar inombords och Frossbrytningar samt ostadig i hela kroppen. Hur kan två venlafaxin kapslar med vardera 37,5 mg skapa sån kaus i min kropp?

  Svara

Lämna en kommentar