Historien bakom venlafaxin

Historien bakom ditt läkemedel – venlafaxin

Venlafaxin har som läkemedel har funnits sedan tidigt 80-tal. Det var först i början av 80-talet som forskare lyckades framställa ren venlafaxin. Det gjordes av forskare på företaget Wyeth Pharmaceuticals. Wyeth Pharmaceuticals grundades av bröderna Wyeth i USA och var ett världen största läkemedelsföretag. Wyeth Pharmaceuticals är sedan 2009 en del av det multinationella läkemedelsföretaget Pfizer.

Wyeth
Wyeth Pharmaceuticals från USA var först med att ta fram läkemedel medvenlafaxin.

Forskare kändes sedan tidigare till att vissa typer av kemiska substanser uppvisade antidepressiva egenskaper. Genom att utgå från tidigare antidepressiva preparat och ta fram nya substanser upptäckte forskarna på Wyeth att venlafaxin visade lovande resultat för behandling av depressioner.

De lovande försöken ledde till att man satsade på att få fram ett läkemedel baserat på venlafaxin för försäljning så snabbt som möjligt. Det skulle ändå dröja ända fram till 1994, allstå mer än 10 år efter upptäckten, innan Wyeth kunde lansera sitt nya läkemedel mot depression. Det skedde först i USA och läkemedlet fick namnet Effexor. Först senare lanserades också läkemedlet i andra länder utanför USA.

Original läkemedlet finns fortfarande att köpa och i Sverige du hittar det under namnet Efexor® Depot. Noter att man har ändrat stavningen från två ”f” till ett ”(jmfr. Effexor).

Venlafaxin fanns först bara i en snabbverkande form. Först 1997 godkändes den mer långsamverkande formen, den vanligaste idag, av läkemedelsmyndigheterna i USA.

4 snabba historiska fakta

  • Venlafaxin upptäcktes under tidigt 80-tal
  • Läkemedlet lanserades först 1994 i USA
  • Den långsamverkande formen lanserades 1997
  • 2006 gick patentet ut för venlafaxin ut och läkemedlet blev generiskt

2006 blev venlafaxin ett generiskt preparat och vad det innebär för dig

Under 2006 gick Wyeth Pharmaceuticals patent på venlafaxin ut. Patentet innebar att inget annat företag fick tillverka och sälja läkemedel med venlafaxin.

Samma år som patentet gick ut så började andra företag att tillverka läkemedel med venlafaxin. Det ledder till ett större utbud och ett lägre pris för dig. Normalt sett så märker du dock inte av priset då venlafaxin går under högkostnadsskyddet i Sverige. För dig innebär det dock att du kan komma i kontakt med flera olika namn på samma läkemedel (till exempel Venlafaxin Actavis eller Venlafaxine Bluefish).

De olika läkemedlen från de olika tillverkarna har exakt samma funktion. De generiska läkemedlen har ofta olika namn i olika länder till exempel Co Venlafaxine XR, Sandoz Venlafaxin XR och Viepax.

Om du använder venlafaxin så är du inte ensam

Antidepressiva läkemedel med venlafaxin är ett det 10 mest använda mot depression i världen. Under 2007 var venlafaxin det sjätte mest använda läkemedlet mot depression i USA då närmare 20 miljoner recept på venlafaxin skrevs ut. Det kan jämföras med sertralin som var det mest använda antidepressiva läkemedlet under samma år, 2007 skrevs det ut närmare 30 miljoner recept på sertralin.